Članci arhiva

Pripremni sastanak za prosvjed održat će se u petak, 21. srpnja u 18 sati u prostorijama Matice umirovljenika na Bratskom dvoru u Kalima

Iz matice umirovljenika Kali pozivaju sve mještane koji se protive Zakonu o morskom ribarstvu, članku 14., stavak 2 koji kaže:

“Na području uzgajališta i na udaljenosti manjoj od 300 metara od oznake položaja uzgajališta, odnosno koncesijskog područja, zabranjeno je obavljanje ribolova i drugih radnji koje mogu ometati djelatnost uzgoja“,

da će se u petak 21. srpnja s početkom u 18:00 sati u prostorijama Matice umirovljenika na Bratskom dvoru održati pripremni sasatanak za JAVNI PROSVJED.

Samo da podsjetimo koncesionari (Tuna Kali i Cromaris), godinama uzurpiraju a ne plaćaju površinu od 200 – 300 metara izvan koncesije (lanci i sidrišta).

Ovim zakonom Vlada RH je legalizirala uzurpirano područje i svojim represivnom aparatom (pomorska policija, carina, lučka kapetanija, dronovi a sada i Obalna straža HRM) „ čuva“ teritoriju od mještana koji se usude prići „zaštićenom teritoriju“. Financijska sredstva koje bi Općina Kali trebala dobiti, tim činom su peterostruko manja.

Problem mještana koji ovim nakaradnim zakonom ne mogu baciti udicu u more na području Velike i Male Lamjane je neizmjerljiv, poručuje predsjednik Matice umirovljenika Kali, Zdenko Vidov.