Članci arhiva

U sudski registar Trgovačkog suda u Zadru 19.10.2023. je upisano brisanje subjekta ADRIA, dioničko društvo za ulov, preradu i promet ribom. Time je okončana agonija nekada moćnog riborerađivača čije su konzerve bile poznate diljem bivše države.

Ova nekoć vrlo ugledna i poznata tvrtka do 1990-ih poslovala je s dva odjela: za ulov ribe i remont brodova u Kalima i za preradu ribe u Zadru.

Ratna zbivanja, privatizacija na hrvatski način, uništavanje proizvodnje kako bi se oslobodile nekretnine, izvlačenje strojeva u druge tvrtke, dovelo je do konačne propasti tvrtke koja je u najboljim vremenima zapošljavala tisuću radnika, pritom veliki broj žena, javlja zadarski portal 057info.

Problemi su počeli kada je uprava kreditima opteretila poslovanje firme, a zatim je i poznati brend Eva prodan Podravci. Državna kompanija nastavila je u nekim konzervama prodavati domaći proizvod, no još češće etiketu Eva lijepi na uvozne proizvode. Kupite li tunjevinu Eva, pogledajte deklaraciju kako biste vidjeli u kojem je svjetskom oceanu ulovljena i gdje je zapakirana.

Dugovi prema bankama i radnicima su se gomilali te je proglašen stečaj. Najvrjedniju imovinu - tvornički krug u Gaženici - na dražbi je otkupila špekulantska tvrtka H-ABDUCO, tvrtka kći Addiko banke, koja je za njega platila 29 milijuna kuna, kako bi podmirila svoja potraživanja u stečaju. Nedugo nakon otkupa tvornički krug ponovno je stavljen na prodaju, a iako se navodi kako je zamljište prodano, stari vlasnik još uvijek je upisan u katastru.