Članci arhiva

Članovi udruge dobrovoljnjih darivatelja krvi iz Kali i njihovi prijatelji u nedjelju, 29. listopada zadovoljni su se vratili s trodnevnog izleta darivatelja na jug Hrvatske i crnogorsku obalu.

Putovanje na krajnji jug naše zemlje nikoga od 47-ero izletnika iz Kali, Kukljice i Zadra nije ostavio ravnodušnim, a žive pjesme putem nije nedostajalo. Posjetili su redom hrvatski Cavtat, crnogorske Kotor, Budvu i sv. Stefan, te zadnjeg dana putovanja na jugu Hrvatske - Dubrovnik i Ston.

Putovanje je počelo u petak ujutro, 27. listopada, krenuli su trajektom iz Preka u 7 sati te autobusom nastavili prema Cavtatu uz usputna zaustavljanja, a posebno je bilo stajanje kod Pelješkog mosta, gdje su marendali i napravili zajedničku fotografiju.

Nakon dolaska u Cavtat smjestili su se u hotel Albatros s 4 zvjezdice i nakon odmora razgledali staru kamenu mlinicu u selu Ljuta koja je radila još u vrijeme Dubrovačke republike. Zimi je mljela masline, a ljeti kamen koji se koristio kao današnji šamot. Nakon toga vrhunska večera uz glazbu i pjesmu u konobi Vinica Monković u istom selu.

Sutradan, poslije doručka, nova avantura u Crnu Goru sa vožnjom oko zalijeva i posjetom Kotoru, Budvi i sv. Stefanu. Sve su obišli uz vodičicu i upoznali sve povijesne i kulturne destinacije, između ostalog katoličku katedralu sa muzejskom riznicom na katu. U Budvi, gdje smo ručali, razgledali smo impresivan stari grad, kao i mnoge nove građevine natiskane jedna na drugu, sa minimum zelenila i mnoštvom betona i stakla. Oni tu preizgrađenost zovu "budvanizacija", kao mi apartmanizaciju, kazuje Dario Mišlov, predsjednik kaljske udruge darivatelja.

Na povratku smo u hotelu imali zajedničku večeru, a poslije slobodno vrijeme. U nedjelju, 29. listopada nakon doručka posjetili smo Dubrovnik, sa šetnjom zidinama i starim gradom i Ston uz konzumaciju poznatih stonskih kamenica, prepričava voditelj putovanja, Dario Mišlov. Nastavili smo vožnju prema Zadru, naravno sve u izvrsnom raspoloženju i puno pjesme, a ovako piše jedan od izletnika i prijatelj darivatelja:

Dragi kualjski prijatelji, zahvaljujući nastojanju naših prijatelja, Jasne i Božidara te dobroj volji g. Darija Mišlova da nam ustupi prethodno otkazana mjesta, moja supruga i ja, oboje iz Zadra, bili smo ovog vikenda pridruženi suputnici na lijepom izletu prema jugu. Iako moji kontakti s Kaljanima traju već 60 godina i gotovo da nema kaljskog obiteljskog prezimena, a da nisam s nekim članom bio u vezi - poslovnoj i/ili prijateljskoj - pa podosta znam o vašoj otvorenosti, neposrednosti i iznad svega oštroumnoj duhovitosti, svaki put iznova je ugodno to doživjeti u izravnom dodiru. Moja supruga i ja smo na ovom putovanju to doživljavali u svakom kontaktu. Ne treba se tome čuditi kad vaša srca pumpaju i daruju najdragocjeniju tekućinu za druge ljude ne pitajući tko su i u kakvoj su potrebi. Hvala vam velika i na jednom i na drugom, Davorka & Boris S.