Članci arhiva

U četvrtak, 23. studenoga na području Policijske uprave zadarske će se provesti akcija u kojoj će se pojačano nadzirati promet osobnih prijevoznih sredstava, korištenje zaštitne kacige, prijevoz osoba vozilima i slušalice u vožnji

Sutra, 23. studenog u vremenu od 12 do 14 sati, te od 18 do 20 sati policijski službenici Policijske uprave zadarske provesti će preventivno-represivnu akciju kojom će se pojačano nadzirati kretanje i korištenje osobnih prijevoznih sredstava u prometu.

Naime, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 30. srpnja 2022. godine uvedene su novine u zakonskoj regulativi na području cestovnog prometa, među kojima je i uvođenje nove kategorije vozila - osobno prijevozno sredstvo.

Propisanim obvezama i sankcijama oblikovan je zakonski okvir za vozače ove kategorije vozila kojeg se moraju pridržavati kao sudionici u promet.

Nadalje, tijekom 2023. godine na području Policijske uprave zadarske evidentirano je 27 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači osobnih prijevoznih sredstava i pomoćnih prijevoznih sredstava.

Kod 7 nesreća nastupila je materijalna šteta dok su u 20 prometnih nesreća ozlijeđene osobe ( vozači osobnih prijevoznih sredstava, pješaci, ), tako što je 6 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, a 13 osoba ja lakše ozlijeđeno.

Slijedom navedenoga u četvrtak će se na području Policijske uprave zadarske provesti akcija „Nadzor kretanja osobnih prijevoznih sredstava“ u kojoj će se pojačano nadzirati prekršaji: promet osobnih prijevoznih sredstava, korištenje zaštitne kacige, prijevoz osoba vozilima i slušalice u vožnji.
Savjeti za vozače osobnih prijevozih sredstava

Kako bi se povećala sigurnost vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava, apeliramo na vozače da:

- za vrijeme vožnje osobnim prijevoznim sredstvom na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu koja je uredno pričvršćena

- vozači bicikla i osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu, dužni su biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom za vrijeme upravljanja noću ili smanjenje vidljivosti

- osobnim prijevoznim sredstvom smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina

- biciklisti i vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja. Iznimno ako biciklistička staza ili biciklistička traka ne postoji, vozači osobnih prijevoznih sredstava mogu se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

- kada ne postoji mogućnost kretanja osobnih prijevoznih sredstava (navedene površine nisu izgrađene, označene ili se ne mogu koristiti i sl.) osobna prijevozna sredstva mogu se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom, krećući se što bliže desnom rubu kolnika.

- vozač bicikle i osobnog prijevoznog sredstva koji se kreće biciklističkom stazom dužan je prije stupanja na kolnik ceste koju namjerava prijeći, kada biciklistička staza preko kolnika nije označena, zaustaviti osobno prijevozno sredstvo i gurati ga kao pješak preko obilježenog pješačkog prijelaza ili kolnika ceste.

- vozač odnosno vlasnik vozila ne smije ostaviti osobno prijevozno sredstvo bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, osim na za to posebno uređenim i označenim mjestima.

- ako se dva ili više vozača bicikla ili osobnih prijevoznih sredstva kreću u skupini dužni su se kretati jedan iza drugoga