Članci arhiva

KALI, 25.4.2024./ Na kaljskoj plivarici Škoda koja je isplovila iz zadarske luke Gaženica prema Ugljanu održala se akcija izvlačenja odbačenih ribarskih mreža iz mora. Kroz suradnju modnog brenda Krie Designa i projekta Provir koji je pokrenuo ribar Božidar Blaslov iz Kali, odbačene ribarske mreže transformirale su se u održivu odjeću, te su dokazali kako se inovacijom i posvećenošću svijet može promijeniti svijet na bolje. Događaj su podržala i neka poznata lica poput Marijane Batinić, Franke Batelić, Davida Skoke, Ivana Dečaka, Dine Dragije.


Ribar iz Kali dosjetio se kako starim odbačenim mrežama s dna mora, na površini udahnuti novi život. Predstavljanje kolekcije na plivarici bila je prilika i za snažnu ekološku poruku o održivosti i očuvanju mora.

Svakog dana Božidar je gledao sve veću hrpu rasparanih ribarskih mreža kojima se više ne može koristiti, a nema ih kamo propisno odbaciti.

- Ribar nije onaj koji baca neke stvari u more, bilo kakve, kao što nije sportaš onaj koji proda utakmicu da bi netko osvojio novce na kladionici, kaže Božidar Blaslov, ribar iz Kali za Dnevnik HRT-a.

Javio se Kristini Burji koja se inače bavi održivom modom. Brzo je našla način kako doći od "šporkih" ribarskih mreža do glamura visoke mode.

- Ova kolekcija je kruna mog rada svih tih godina jer je zbog tehnologije došlo do takvih inovacija koje nude rješenja u ovom zagađenju s kojim smo svi suočeni, kaže Kristina Burja, modna dizajnerica.

Jedna tvornica u Sloveniji jedina je na svijetu koja proizvodi ovaj materijal, ekonil, koji se može regenerirati bezbroj puta.

 - Ovo nije samo još jedan modni dodatak, ovo je, ja bih rekla, revolucija u modi, kaže Dina Dragija.

- Ali ja bih ovo realno mogla nositi svugdje. Tako da, ekonil je jedna revolucionarna tkanina - od radne odjeće do haljina, kaže Dora Damjanović.

- Ako hoćeš friške ribe, a ako hoćeš ići na more, moraš se dobro obući. Tako da čuvajmo naše more i dobro se obucimo s onom istom robom koju smo tamo našli, poručuje David Skoko, kuhar.

I glavna poruka - odjeća se ne treba gomilati i stvarati novi otpad.

- Iz godine u godinu nam priroda sve više i sve jasnije pokazuje koliko smo joj naštetili. Gotovo svaki tjedan dolaze novi podaci koji pokazuju neke nove rekorde, upozorava Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode, WWF Adria.

Božidar je potaknuo i mnoge druge ribare te su u malo više od godinu dana iz mora izvukli preko 20 tona mreža. A u dubinama ima toga još - more sinje.

- Preko 150 milijuna tona plastike je u svim morima. Prema tome, Fond ima novu ulogu, a to je da od 1. siječnja 2025. godine uspostavimo organiziran sustav, kaže Irena Vicković, Fond za zaštitu okoliša.

Iz fonda najavljuju ugovore s lučkim kapetanijama i lokacije na kojima će ribari predavati stare ribarske alate koji sadržavaju plastiku.