Članci arhiva

Na inicijativu motiviranog tima iz Srdela fish snack bara u Kalima u subotu je održana eko akcija čišćenja podmorja u uvali Batalaža u kojoj su sudjelovali članovi Kluba za podvodne aktivnosti Zadar, Ribarske družine Provira Kali, udruge »Kualjska mladost« i brojni mještani, piše Vesna Benić za Zadarski list.

Lari Longin Lungić iz Srdela fish snack bara kazao je za Zadarski list kako mu je cilj da se ovakve akcije održavaju kontinuirano svake godine.

– Prvobitan je plan bio da se skupimo i mladi i stariji i pomognemo u čišćenju okoliša s obzirom na to da su Kali najjače ribarsko mjesto na cijelom Jadranu te nam je vrlo bitno da more bude čisto. Odazvao se veliki broj ronilaca, skoro dvadesetak.

Planiramo razraditi još jedan plan s bio kuglama kao što su napravili i Saljani, kazao je Longin i dodao kako mu je želja u eko akcije uključiti i vrtić i školu kako bi i djeca naučila od malena kako je potrebno održavati podmorje čistim.

Marija Jurica, tajnica Ronilačkog klupa KPA Zadar, istaknula je kako klub ima dugogodišnju tradiciju održavanja ekoloških akcija, te da su s njima u Kali došle i prof. Anamarija Frankić sa Sveučilišta Zadar, Odjela za ekologiju, poljoprivredu i akvakulturu i docentica Slavica Čolak.

– Primjećujemo kako namjerno bačenog smeća ima sve manje. Ono što smo mi danas pronašli je većinom otpad koji je slučajno ispalo iz broda ili s rive, rekla je Jurica i objasnila kako je poanta ekoloških akcija prije svega da se ekološki animiraju mještani.

– Ako smo mi u Kalima uspjeli samo dvoje djece naučiti da se smeće ne baca u more, naša misija je ispunjena, najvažnije je probuditi svijest da se more ne koristi kao kanta za smeće, poručila je Jurica za Zadarski list.

Nakon eko akcije tim iz Srdela fish snack bara organizirao je zajednički ručak, a za glazbenu atmosferu pobrinuo se DJ Angelo