Članci arhiva

Pojačane aktivnosti Postaje pomorske i aerodromske policijske postaje Zadar u zadarskom akvatoriju rezultirale podnošenjem kaznene prijave te sankcioniranjem prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kazneno djelo „Uništavanje zaštićenih dijelova prirode“( opisano u čl.200 st.1 KZ-a).

Naime, osumnjičenog su u subotu, 18.veljače 2023.godine oko 17,00 sati u Pašmanskom kanalu zatekli policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar kako obavlja gospodarski ribolov bez potrebnih dozvola čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu ( čl.15 st.1 ).

Daljnjim policijskim postupanjem pronađene su tri plastične kutije u kojima se nalazilo ukupno 1590 komada strogo zaštićenih morskih organizama- ježinaca, te ronilačka oprema koja je oduzeta kao i ulov.
Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava redovnim putem, te je prekršajno sankcioniran zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu.

Nadalje, istog dana u 22,20 sati u mjestu Turanj, zatečeno je plovilo u blizini otoka Galešnjak te je provedenom kontrolom utvrđeno kako 31-godinšnji hrvatski državljanin obavlja gospodarski ribolov, a da pri tome ne posjeduje potrebne dozvole, čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu (čl. 15. st.1.), kao i prekršaj iz Uredbe vijeća EZ-a (čl. 42 st.1 t. a).

Također isti kod sebe nije posjedovao osobnu iskaznicu čime je počinio prekršaj iz Zakona o osobnoj iskaznici (čl. 16 st.1), a na zahtjev službene osobe nije predočio policu osiguranja za plovilo čime je počinio prekršaj iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu (čl. 6 st.1). Isti je zbog svega navedenog prekršajno sankcioniran.